Lekkage aan cv-ketel herkennen en verhelpen

Een goedwerkende cv-ketel trekt normaal gesproken geen aandacht, omdat het zo vanzelfsprekend is dat hij werkt. Het valt dus des te meer op als de cv-ketel wél kuren vertoond. Valt het op dat er water uit de ketel lekt als u warm water gebruikt? Moet u de cv-ketel regelmatig bijvullen? Dit zijn tekenen dat u wellicht een lekkage aan uw cv-ketel hebt. Niet alleen is dat zonde van de energie, het kan ook veroorzaken dat uw radiatoren en water niet meer warm worden. Aangezien de cv-ketel de warmtebron voor uw huis is, wilt u dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Hieronder vindt u hoe u de lekkage aan uw cv-ketel zelf kunt opsporen en verhelpen.

Heeft u er liever meteen een professional bij? Loodgieters.nl helpt u! Wij brengen u graag in contact met een loodgieter bij u in de buurt, die vaak al binnen een half uur bij u op de stoep kan staan om de problemen met uw cv-ketel op te lossen.

 

Zelf lekkage in de cv-ketel opsporen

Wellicht wilt u eerst zelf de lekkage aan uw cv-ketel opsporen. Dat scheelt de loodgieter namelijk tijd en dat scheelt u weer geld.

Voordat u op zoek gaat naar een lek moet u eerst vaststellen of er sprake is van drukverlies. Dit kunt u zien op de manometer of het display aan de voorkant van uw cv-ketel. De meter hoort tussen de 1,8 en 2,1 te staan. Is dit niet het geval, dan is er sprake van drukverlies.

 

  1. Zet eerst de thermostaat laag en draai vervolgens de kraan op de radiator dicht. Heeft u dit gedaan, dan kunt u de stekker van uw cv-ketel uit het stopcontact halen. Wacht een kwartier voordat u verder gaat met de volgende stap!
  2. Nu is het tijd voor de ontluchtingssleutel. Steek deze in het ontluchtingsventiel op de radiator. Leg een handdoek bij het ontluchtingsventiel en draai de ontluchtingssleutel een halve slag tegen de klok in. Als het sissen is gestopt, dient u snel het ontluchtingsventiel te sluiten.
  3. Nu kunt u opnieuw de cv-ketel bijvullen met behulp van een vulslang. Wacht een aantal dagen en check dan opnieuw de druk
  4. Staat de meter nu tussen de 1,8 en 2,1, dan is uw probleem als het goed is opgelost. Dan heeft u namelijk lucht uit de radiator gehaald. Daalt de druk nog steeds? Schakel dan een vakman in om naar het probleem te laten kijken.

;ok